Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Frans De Cock : 'Ons protest tegen windmolens in industriezone Heultje loont: vergunning vernietigd'

Windmolen rr

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de vergunning voor 4 windmolens in het industriezone tussen Heultje en Hulshout vernietigd. Begin vorig jaar werd die vergunning nog verleend, maar die stuitte op protest.  Gemeenteraadslid Frans De Cock had een actiegroep mee opgericht.

 

Frans De Cock  : 'Begin januari 2023 werd door de minister van Omgeving een vergunning verleend aan Luminus voor de bouw van 4 mastodont-windturbines op het industriepark op de grens van Heultje en Hulshout.

Daarmee werd in beroep nog een bijkomende windturbine vergund, want de deputatie van de provincie had eerder in mei 2022 maar een vergunning voor 3 windturbines gegeven.

Met deze beslissing ging de minister lijnrecht in tegen de geldige en gewettigde bezwaren en argumenten van het lokale actiecomité, aangevuld met de beide campings. Minister Demir was hiermee ook niet consequent met haar eerdere beslissing tot integrale weigering bij de eerste en bijna identieke vergunningsaanvraag van Luminus in 2020.

Uiteraard hebben we dan op 1 maart 2023 tegen deze vergunningsbeslissing van de minister gezamenlijk een verzoekschrift tot vernietiging ingediend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, zegt Frans De Cock, verzoeker en woordvoerder/vertegenwoordiger van het actiecomité en de 2 campings. We hebben hierbij geld noch moeite gespaard.

In ons verzoekschrift tot vernietiging herhalen wij nogmaals dat de locatiekeuze voor dit windmolenpark van Luminus volledig fout is, gelet op de aantasting van het landschap, de aantasting van de economische belangen van de campings, van de recreatiebeleving en de natuurelementen, van het woongenot voor vele omwonenden, de aantasting van de veiligheid,… De veiligheidsrisico’s worden onaanvaardbaar groot door de plaatsing van windturbines vlak naast een Seveso-bedrijf.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen geeft nu met een arrest de groep verzoekers van het actiecomité en de campings gelijk.

In het beschikkend gedeelte van het arrest wordt de door ons bestreden vergunning van de minister vernietigd.

Bovendien stelt de Raad voor Vergunningsbetwistingen haar arrest in de plaats van de nieuw te nemen beslissing door de minister, en weigert de Raad dus de omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie van de windturbines.

Wij, als verzoekers, hadden daarvoor in ons verzoekschrift uitdrukkelijk de toepassing gevraagd van dit artikel 37 van het DBRC decreet, gelet op de onoverkomelijke legaliteitsbelemmering ingevolge de herhaalde onvolledigheid van de project-m.e.r.-screening.

Tenslotte worden de kosten (rolrechten en rechtsplegingsvergoeding) ten laste gelegd van de verwerende partij, dus van de Vlaamse overheid.

De volledige argumentatie en motivering in het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen wordt later betekend aan de partijen."

Windmolen rr

Deel dit artikel